در واقع متخصصین حوزه برندینگ و برندسازی اعلام کرده‌اند که ما برند را به عنوان یک انسان در نظر می‌گیریم و شخصیت برند را بر این اساس تعریف می‌کنیم. تمام صفات و مشخصاتی را که می‌توان برای انسان نام برد و در مورد آن صحبت کرد، به برند نیز می‌توان نسبت داد. این مشخصات هم شامل مشخصات ظاهری مانند بلندی و کوتاهی قد، چاقی و لاغری، زیبایی، جذابیت، خشونت، سرسختی، جدیت و امثال آن و هم شامل مشخصات رفتاری است. البته برخی مشخصات مانند جدیت یا خشونت هم می‌تواند ظاهری بوده و در صورتِ یک برند مشخص باشد و هم می‌تواند به عنوان یک مشخصه رفتاری در نظر گرفته شود.

صفات شخصیت برند

عملا تمامی صفات رفتاری انسان‌ها را می‌توانیم به یک برند نسبت دهیم و آن برند را دقیقا مانند یک انسان متولد کرده و شکل دهیم. شما می‌توانید چند برند را در ذهن خود بررسی کنید تا متوجه شوید اولین چیزهایی که به ذهن شما می‌آید چیست و اگر بخواهید یک برند را به صورت انسان تصور کنید، چه صفاتی به ذهنتان می‌رسد.

در تحقیقات انجام شده مشخص شده است که مثلا در مورد مرسدس بنز، وقتی از مردم پرسیده می‌شود که با شنیدن آن چه چیزی به ذهن شما می‌رسد یا اینکه به نظر شما چه نوع انسانی است، پاسخ داده‌اند که فردی میانسال، چاق، پولدار، کسی که بیزنس می‌داند، جدی و سرسخت است و روی حرف خود پافشاری می‌کند. یا مثلا در مورد برند داو که تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی است، داو را مانند خانمی دانسته‌اند که کمی فمینیست (طرفدار حقوق بانوان) بوده، صادق و خوش‌بین است. در مورد برند hp معتقدند که مردی کمال‌گرا، دارای روحیه کاری، شایسته و بسیار تاثیرگذار است.

شما هم اگر می‌خواهید برندتان یک برند موفق باشد، باید این شخصیت که برای آن تعریف می‌کنید، اولا با برندتان هماهنگ باشد، یا به عبارتی با محصولی که به دست مردم می‌دهید تطابق داشته باشد. ثانیا این شخصیت باید در تمامی اجزای کسب و کارتان شامل خود محصول، بسته‌بندی و نوع ارائه دیده شود یا در اجزا و المان‌های تبلیغات مانند کارت ویزیت، بنر، وب‌سایت، نمایشگاهی که شرکت می‌کنید، غرفه‌ای که دایر می‌کنید، نوع پوشش کارکنان، نوع رفتار کارکنان با مردم نمایان باشد و همه این موارد باید با همدیگر یکپارچه باشند و منطبق با شخصیتی باشند که برای برندتان تعریف می‌کنید.

دوگانگی شخصیت برند

اگر این موارد با یکدیگر منطبق نباشند و شما شخصیتی را تعریف کنید که در تبلیغات نمایش داده می‌شود، اما رفتار کارکنان، نوع المان تبلیغاتی مانند کارت ویزیت، بروشور و سایر چیزهایی که دست مشتری می‌دهید با یکدیگر متفاوت باشند، دوگانگی شخصیتی در برند به وجود می‌آید. عملا مانند یک بیماری یا مشکلی که در روان انسان به وجود می‌آید، این دوگانگی شخصیتی در برند شما بوجود می‌آید و می‌تواند تاثیر منفی بر روی برندینگ و برندسازی و ذهن مخاطبان شما داشته باشد.

چه باید کرد؟

پس شما برای اینکه بتوانید برندتان را شکل دهید باید چند کار انجام دهید؟ اول اینکه طبیعتا بعد از ساختن برند، یک نام برای آن انتخاب کنید. سپس در مورد صفات و مشخصات ظاهری برند خود کمی فکر کنید. با خود بگویید که اگر قرار بود برند من، یک انسان باشد، چه مشخصاتی می‌توانست داشته باشد، قد آن چگونه بود، رنگ موهای آن چطور بود، چاق و لاغر بودن و یا تمام مشخصاتی که به مربوط به ظاهر یک برند یا انسان می‌باشد. بعد از آن مشخصات دموگرافیک یا جمعیت‌شناختی مانند محدوده سن برند، اصالت و اهل کجا بودن آن باید شناخته شود.

مثلا برای عسل، بهتر است برند اهل کردستان باشد یا آذربایجان یا اردبیل یا سایر شهرهایی که مردم درباره معروف بودن عسل آن ذهنیت دارند یا مثلا اگر کار شما در حوزه فرش است، برند شما مربوط به شهر کاشان، کرمان یا تبریز باشد که فرش‌های آن معروف است. این موارد در موفقیت برند بسیار تاثیرگذار است و حتی ممکن است مثلا برندتان لهجه داشته باشد، خیلی از لهجه‌ها تاثیر عمیقی روی مخاطب می‌گذارد. این که برندتان در چه طبقه اجتماعی است، چه میزان درآمد داشته باشد، از مواردی است که می‌توان درباره آن صحبت کرد و اینکه چه مشخصات رفتاری داشته باشد. در مورد تمامی مشخصات رفتاری که می‌توان از یک انسان انتظار داشت و درباره آن صحبت کرد، باید فکر کرد و آن را به برند نسبت داد.

لیست صفات شخصیت برند

لیستی مانند اینها تهیه کنید:

  • مشخصات ظاهری مثل قد، رنگ، هیکل، صورت و …
  • مشخصات جمعیت شناختی مثل سن، اهلیت، زبان، لهجه، طبقه اجتماعی، درآمد و …
  • مشخصات رفتاری مثل صمیمیت، مهیج‫بودن، شایستگی، خبره‫بودن و قدرتمندی

که البته هر کدام به زیرمجموعه‌هایی تقسیم می‌شود.

در مورد تمامی این موارد فکر کنید و برای برند خود یک شخصیت بسازید. این کار بسیار جذاب و قشنگ است و مطمئنا از آن لذت می‌برید. فقط حواستان به این نکته باشد که شخصیت برند شما در نهایت ممکن است آن چیزی نباشد که شما از ابتدا تعریف کرده‌اید، بلکه آن برداشتی است که مشتریان و مخاطبان شما از پیام‌های ارسالی شما دریافت می‌کنند. آن برداشت مخاطب تبدیل به شخصیت برند شما می‌شود. همان طور که گفته شد ممکن است شخصیت برند دچار دوگانگی شود، مواظب باشید شما شخصیتی را تعریف کرده‌ و پیام‌هایی را در قالب صحبتها و ویدئوها برای مشتریان خود ارسال کرده‌اید،

پس مشتریان بر اساس چیزی که دریافت می‌کنند شخصیت برند را می‌سازند. زیرا شما را نمی‌بینند و بر اساس پیامهای ارسالی شما، برداشتی کرده و ذهنیتی یافته که آن ذهنیت، تبدیل به شخصیت واقعی و اصلی برند شما می‌شود. بنابراین مراقب باشید که شخصیت ساخته شده توسط شما با چیزی که مشتریان و مخاطبان دریافت کرده‌اند متفاوت نباشد و برندتان دچار دوگانگی شخصیتی نشود. به این نکته بسیار توجه کنید.

برای همۀ شما آرزوی موفقیت می‌کنم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *